Workshop Zelfzorg voor Leerkrachten

Zondag 20 oktober 2024

10u – 13u 

Inhoud

Ben jij leerkracht en voel je je soms helemaal leeg gegeven? Ben je soms uitgeput, maar je weet niet goed hoe dat komt? Heb je je perfecte job gevonden, maar zoek je nog een gezonde balans tussen geven en nemen? Weet je niet hoe je “nee” kan zeggen tegen de directeur of tegen een collega? Ben je tot ’s avonds laat nog lessen aan het voorbereiden, maar wil je eigenlijk wat meer quality-time spenderen met je partner en/of gezin? 

Samen met Elke Vanlangendonck bekijk je een paar manieren van hoe je je bewust wordt van bepaalde concrete situaties in het onderwijs én wat jij zelf daar aan kan veranderen (of niet). Geïnspireerd door workshops die ze zelf volgde bij o.a. Ann Geentjes, Marit Goossens of bij Prana Yoga Studio, schotelt Elke jullie een gezonde mix voor van realistische tools die bij jou passen en waar je zelf mee aan de slag kan gaan. 

Als gepassioneerde leerkracht van meer dan 20 jaar, weet ze als geen ander waar het schoentje soms wringt in dit prachtige beroep. Inzicht krijgen in een dynamiek van een klasgroep of van een lerarenteam, kan ook helpen om bewuster voor jezelf te zorgen. 

Tijdens de workshop ga je actief aan de slag met een aantal specifieke situaties aangevuld door ademhalings- & yogaoefeningen onder leiding van haar zus Karen.  

Grote toverformules en kant en klare oplossingen worden hier niet aangeboden, wel hoe jij zelf een verschil kan maken in de wereld van het onderwijs want “een betere wereld begint bij jezelf”. 

 

Praktisch

Voor wie: alle leerkrachten (kleuter, lager & secundair onderwijs) die op zoek zijn naar meer balans

Datum: zondag 20 oktober van 10u tot 13u

Prijs: €55 (ter plaatse te betalen, cash of met Payconiq, we werken op basis van vertrouwen en rekenen op je aanwezigheid)

Inschrijven:

Wil je erbij zijn? Klik op deze link om in te schrijven.

Boek je plaats aub bewust. We werken niet met voorafbetalingen, maar wel met het vertrouwen dat je niet zomaar een plek inneemt om de week zelf te kijken of het past. Elke inschrijving is een engagement en telkens een positieve intentie om deel te nemen.

Wanneer de workshop volzet is kan je niet meer klikken op de datum en het uur, stuur ons dan een mailtje voor de wachtlijst en probeer zelf gewoon de dagen ervoor nog opnieuw te boeken in het geval van vrijgekomen plaatsen.

Annulatie: je kan tot 24u kostenloos annuleren door in je bevestigingsmail op de cancel knop te klikken en de velden in te vullen. Wees je bewust van de plek die je inneemt van anderen zolang je gereserveerd staat. Hartelijk dank om hier bewust mee om te gaan. Annuleer je later dan 24u op voorhand vragen we je om het bedrag aan ons over te schrijven.

Adres: Prana Yoga Studio, Dorp 37, 2861 OLV Waver

Meebrengen: notitieboek, pen, afgesloten flesje water, yogamatje (als je er geen hebt kan je dit lenen bij ons)

Kledij: makkelijke kledij waarin je goed kan bewegen en op de grond kan zitten & liggen, doe laagjes aan

Extra info: wij voorzien yogaprops

 

 

Teachers

Deze workshop is een primeur, de zussen Vanlangendonck bundelen hun krachten en wijsheden en kijken uit naar een eerste workshop die ze samen zullen geven. Vanuit elk hun eigen expertise hebben ze de missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren naar een gelukkiger, gebalanceerder leven.

 

Elke Vanlangendonck

Elke Vanlangendonck is een leerkracht in hart en nieren. Ze geeft Frans en Spaans aan de derde graad doorstroom (secundair) op het KLA in Antwerpen. Lesgeven is iets wat ze met veel passie en zin doet; elke dag opnieuw. Het was voor haar een soort roeping om leerkracht te worden; sinds de leeftijd van 15 jaar wist ze dat ze dit wou doen. Tot op heden is ze heel blij dat ze toen die innerlijke stem heeft gevolgd en nog altijd in het onderwijs staat. 

Sinds een aantal jaren is ze op het KLA ook aanvangsbegeleider voor de startende leerkrachten en vertrouwenspersoon voor de collega’s. Ze is ook de stuwende kracht achter het welzijnsteam voor de collega’s. Ze heeft dus sinds kort heel wat verschillende hoedjes op; meestal een boeiende combinatie, soms een niet zo makkelijke uitdaging.  

Op persoonlijk vlak heeft ze met vallen en opstaan beseft dat zelfzorg belangrijk is. Ze was vroeger een specialist in zichzelf wegcijferen: ze was echtgenote van haar toenmalige partner en mama van haar 2 dochters. Zij kwamen op de eerste plaats; wat ze zelf nodig had was van geen belang. In 2012 is ze gescheiden en moest ze zichzelf terug uitvinden op veel vlakken. Ze moest terug op zoek gaan naar zichzelf in combinatie met de opvoeding van haar 2 tienerdochters die fulltime bij haar woonden na de scheiding. 

Ondertussen heeft ze een hele weg afgelegd van persoonlijke groei. Ze volgde therapie om terug te weten wie ze is, wat haar waarden zijn en daarnaar te handelen. Van in het begin van het bestaan van Prana Yoga Studio volgde ze de yin lessen mee bij haar zus Karen.  Tot op heden verrijkt ze zichzelf met het luisteren naar podcasts, het lezen van boeken, het volgen van workshops, het zoeken naar nieuwe manieren om jongeren te inspireren, de juiste balans vinden tussen werk en privé, een evenwicht creëren tussen energiegevers en energievreters zodanig dat ze haar beroep als leerkracht nog lang kan uitoefenen zonder in een burn-out te belanden. Ze gelooft dat ze elke dag opnieuw bewust kan kijken naar hoe ze haar volle potentieel en talenten kan inzetten en tegelijkertijd haar authentieke zelf meer en meer kan laten schitteren.  

Karen Vanlangendonck

Karen is de oprichtster & hoofdteacher van Prana Yoga Studio. Ze is een internationaal geschoolde yoga teacher met ondertussen meer dan 1000 opleidingsuren die steeds blijft bijscholen om meer te ontdekken van de wondere wereld van yoga & leefstijl.

Ze begon 25 jaar geleden les te geven, waar ze eerst het fitness- en aerobic pad bewandelde en waar de richting na een tijd bijgestuurd werd naar yoga. In 2006 werd ze ziek en hoewel ze al een hele tijd yoga beoefende was dit pas het moment waarop ze de ware helende kracht van yoga ontdekte. Haar Ashtanga & Vinyasa beoefening van die periode maakten plaats voor meditatie, waar ze leerde loslaten. Gedurende 9 jaar ziekte was yoga Karen’s beschermengel en steun & toeverlaat.

Wanneer ze haar eerste Yin Yoga les volgde voelde ze dat dit exact was wat haar lichaam en geest op dat moment nodig hadden. Voor, tussen en na enkele zware operaties die ze onderging bleef ze bewust yoga beoefenen, op de manier die toen haalbaar was. Stap voor stap werd ze weer gezond en vandaag straalt Karen als een zon die schijnt op vele mensen die haar pad kruisen in haar Prana Yoga Studio en op andere plaatsen.

Naast de vele lessen & workshops die ze geeft in haar eigen Studio begeleidt ze ook regelmatig yogaretreats en -weekends, organiseert & host ze teacher trainingen en runt ze de Studio met een warm hart en gefocuste geest. Ze vindt het van groot belang dat iedereen die hier komt een thuisgevoel ervaart. Samen met haar fantastisch team slaagt ze daar wonderbaarlijk in en raken ze vele harten.

Tijdens de Corona-crisis hield Karen zich heel goed staande, dankzij haar yogaleven. Ze keek naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen. Prana Yoga Academy werd geboren, haar online yogaplatform waarmee ze yoga tot in de huiskamers brengt. Ze is blij dat ze op deze manier sprankels van yoga-inspiratie kan doorgeven aan een ruimer publiek.

Haar grootste inspirators bij wie ze vele workshops & opleidingen volgde zijn: Mirjam Wagner, David Lurey, Sarah Powers, Katiza Satya, Lizzie Lasater, Meghan Currie, Paul van Hooydonck, Teune Van der Wildt, Elsie Matthyssens, Esther Scheen, Jeske Papadopoulos.

Karen’s manier van lesgeven is heel vloeiend, haar stem brengt je in yinnere lessen naar een diepere vorm van relaxatie, haar talks leiden je tot je diepste zelf. Bij haar voel je dat je goed genoeg bent & je leert stap voor stap te ademen door de uitdagingen van je eigen leven. Haar enthousiasme is aanstekelijk waardoor je in de yangere lessen ongedwongen gemotiveerd wordt om te bewegen met plezier. Ze verwelkomt iedereen met een stralende glimlach en een open hart…